Alimentaţie Sănătoasă

Alimentaţia înseamnă asigurarea organismului cu hrană. Alimentaţia sănătoasă însă, este o alimentaţie echilibrată care poate reprezenta cea mai uşoară cale de a vă asigura sănătatea pe termen lung.

Alimentaţia sănătoasă presupune ca cel mult 10% din hrană să provină din produse animale, mai puţin de 1% din uleiuri şi mai puţin de 10% din hrană să provină din zaharuri rafinate, miere, siropuri şi sucuri de fructe. Se recomandă consumul a minim 400 de grame de fructe şi legume zilnic şi cel mult 5 grame de sare pe zi.

Practic, alimentaţia sănătoasă reprezintă consumul de 100 de grame de carne salbă sau 200 de grame de peşte, minim 200 ml lapte cu conţinut redus de grăsime sau degresat complet, consumul de pâine neagră în locul celei albe, 25+50 de grame de brânzeturi, 25+35 de grame de fibre din cereale, legume şi fructe, înlocuirea dulciurilor cu mult zahăr cu fructe proaspete, consumul a minim 2 litri de apă pe zi şi a 1-2 ouă pe săptămână, ca atare sau în preparate.

Sursa: Manual de educație pentru sănătate, Fundațiile Soros, Programul de Educație pentru Sănătate

În funcţie de importanţa şi cantitatea de alimente necesare dintr-o anumită grupă de alimente, baza unei alimentaţii sănătoase o constituie cerealele şi amidonoasele adică pâinea, cartofii şi pastele făinoase. Următoarea categorie este reprezentată de legume şi fructe care ne furnizează energie, vitamine, minerale şi fibre. A treia categorie este compusă din produsele lactate (parţial) degresate şi alimentele proteice (carnea, ouăle, peştele, fasolea, soia, etc.). Vârful piramidei, alimentele care trebuie consumate cât mai rar şi în cantităţi cât mai mici, este constituit de grăsimi, uleiuri şi zaharuri.

Sursa: Programul Național de educație pentru sănătate în școala românească – Caietul Participantului , program finanțat de Ministerul Sănătății

Oricare ar fi condiţiile dumneavoastră de viaţă, trebuie să serviţi trei mese pe zi, la ore fixe, acordând o importanţă majoră micului dejun. Dacă săriţi peste masa de prânz, din indiferent ce motiv, puteţi consuma rapid biscuiţi cu cereale integrale şi/sau fructe. Masa cea mai hrănitoare este aceea în timpul căreia nu facem nimic altceva decât să mâncăm încet, mestecând bine fiecare îmbucătură, fără a ne gândi la altceva decât la mâncat.

Având în vedere că ne petrecem cel puţin o treime din zi la locul de muncă este important să mâncăm sănătos pentru a putea avea randament bun şi pentru a evita oboseala cronică şi tulburările digestive. Spaţiul în care se desfăşoară toate activităţile legate de alimentaţie trebuie să fie separat de zona de lucru, să fie curat, luminos şi aerisit. În acest spaţiu trebuie să existe facilităţi adecvate pentru spălarea vaselor, pentru păstrarea hranei în mod corespunzător (frigider) şi aparatură pentru încălzirea în siguranţă a hranei (cuptor cu microunde).

Alimentaţia sănătoasă reprezintă cea mai "gustoasă" metodă de a ne păstra sănătatea, capacitatea de muncă şi greutatea ideală pe termen lung. O viaţă echilibrată mai are în componenţă şi exerciţiile fizice adică un efort moderat 30 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână sau efort intens aproximativ 75 de minute pe săptămână. Bucuraţi-vă de viaţa printr-o alimentaţie sănătoasă şi prin exerciţii fizice.