Controlul Stresului Profesional

Aşa cum este definit în Uniunea Europeană, stresul este "un complex de reacţii emoţionale, cognitive, comportamentale şi psihologice la aspectele dăunătoare ale conţinutului muncii, organizării muncii şi ale mediului de muncă". Stresul apare datorită modului în care este organizată munca şi datorită muncii pe care o face fiecare; de asemenea, poate apărea şi datorită cererilor din afara locului de muncă.

Aşa cum este definit în Uniunea Europeană, stresul este "un complex de reacţii emoţionale, cognitive, comportamentale şi psihologice la aspectele dăunătoare ale conţinutului muncii, organizării muncii şi ale mediului de muncă". Stresul apare datorită modului în care este organizată munca şi datorită muncii pe care o face fiecare; de asemenea, poate apărea şi datorită cererilor din afara locului de muncă.

Semnele şi simptomele stresului sunt: tulburările de somn, stare de oboseală şi scăderea randamentului, iritabilitate şi anxietate, tulburări digestive, tensiuni musculare, migrene, scăderea capacităţii de concentrare şi memorare şi infecţiile frecvente.

Cel mai grav dintre aceste simptome este anxietatea care este o stare de nelinişte, de aşteptare încordată şi teamă de necunoscut. Este de asemenea o stare de frică, frecvent corelată cu o problemă psihologică sau emoţională. Anxietatea poate fi vindecată / redusă prin tratament şi asistenţă de specialitate. Poate fi prevenită şi tratată printr-o alimentaţie bogată care să conţină broccoli, legume verzi, produse lactate, smochine, cartofi, cereale integrale, germeni de grâu, avocado, seminţe de floarea soarelui, banana, carne de pasăre, mazăre, somon, etc. (alimente care conţin Ca, Mg, Zn, complexul de vitamine B).

Pentru diminuarea stresului pot fi utile următoarele: să înveţi să accepţi ceea ce nu poţi schimba, să te concentrezi pe un singur lucru odată, să accepţi uneori compromisul, să încerci lucruri noi, să fii mai flexibil, să schimbi ceva din rutina zilnică şi să îţi faci timp pentru tine în fiecare zi.

Pentru reducerea stresului este necesar efortul conjugat al angajaţilor, al managerilor de departament, al responsabililor de sănătate şi securitate în muncă, al medicilor şi al managementului superior.

Etapele de reducere a stresului la locul de muncă sunt: recunoaşterea acestuia, identificarea cauzei urmată apoi de acţiuni de eliminare sau reducere a acesteia. Pentru a face faţă cu succes stresului este necesar să învăţăm în primul rând să ne calmăm mintea şi corpul. Este de asemenea foarte util să împărtăşim grijile şi preocupările cu persoane apropiate. Pentru fiecare problemă reală sau imaginară există cel mai adesea o multitudine de soluţii; trebuie doar să vă opriţi pentru câteva momente şi să căutaţi mai atent!